ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

Razmažena?


    Putovanje sa sestrama March polako se približava kraju. Znam da izreka kaže da tada dolazi šećer, ali hoće li i ovog puta biti tako, prosudit ćete sami. Jer posljednja od sestara je najmlađa, Amy, „obiteljska mezimica“ i „beba obitelji“, mažena i pažena, ali poprilično svojeglava i mušićava djevojčica.
                                   
                           
              

            Ako je Jo March zapamćena kao sestra koju čitatelji(ce) najviše vole i s kojom se najviše vole poistovjetiti, Amy je ona koju čitatelji, prema mišljenju mnogih teoretičara, ali i same čitalačke publike, najviše vole mrziti.  Dvije su sestre, osim zauzimanjem  potpuno suprotnih strana u srcima čitatelja, povezane i najkontroverznijim od svih odnosa opisanih kroz knjigu. Obje su vrlo nadarene i s izrazženom umjetničkom crtom, Jo za pisanu riječ, a Amy za likovnu umjetnost, ali ta ih crta puno više razdvaja no što ih spaja. Kao najmlađa, Amy je pokušavala biti prihvaćena od strane starijih sestara, no to je prihvaćanje često izostajalo, a njena ljutnja i ishitrene reakcije često su dovodile do vrlo neugodnih situacija. Sjetimo se samo spaljivanja sestrinih rukopisa kao osvete za jedan takav „neposluh“. Ipak, nemojmo zaboraviti Amynu nježnu dob od samo 12 godina, koliko je imala u trenutku izvršenja „zločina“, a nitko zapravo ne želi biti upamćen kao dvanaestogodišnja verzija sebe, zar ne?

                                    


Upoznajemo djevojčicu, po svim standardima stereotipno utjelovljenje „razmaženog derišta“, najmlađu od sestara, onu koja, naizgled, uvijek uspijeva natjerati vodu na svoj mlin, prekrasne plave kose i plavih očiju, s „nedovoljno profinjenim nosom“ kao jedinom brigom i težnjom za usponom u društvu i učenjem „teških, profanjenih riječi“. Najveće joj je breme upravo njena narav, a najveća posebnost njen talent za sve oblike vizualne umjetnosti, od skiciranja do kiparstva.
Ako je Beth gotovo stereotipno odgovarala kućnoj anđelici, tada Amy jednako tako, šablonski, odgovara tipu razmaženog derišta i kao takva vjerojatno je mnoge čitatelje dovodila do ludila, do te mjere da su kolutali očima na njene rečenice, frktali nosom na njene postupke ili, jednostavno, preskakali dijelove priče u kojima ona ima „glavnu riječ“. Moram priznati da ni meni nije bila draga, posebice pri prvom čitanju knjige, u dječjoj dobi. Ali dohvativši se knjige sada, nešto kasnije, shvatila sam da zapravo prema Amy nisam bila poštena. Ona odrasta i izrasta u vrlo pristalu (i izgledom i karakterom) mladu ženu, ali za većinu ipak ostaje ona mala razmaženica zbog čijih mušica Jo ostaje bez svog rukopisa i čije su mušice također razlog odbijanja daljnjeg odlaska u školu po dobivanju po prstima zbog neposluha. S godinama se ipak mijenja čemu najviše doprinosi put po Europi za čijeg trajanja i susreće Laurieja, dragog susjeda čiju je prošnju Jo netom prije odbila i njih se dvoje zaljubljuju i odluče vjenčati.

Elizabeth Taylor i Peter Lawford, 1949.

Samantha Mathis i Christian Bale, 1994. 

Mnogi ovdje, po mom mišljenju nepravedno, osuđuju Amy zbog pristanka, ali rijetko će tko (ako itko) osuditi Laurieja jer je postavio pitanje. Da, da, i meni je bilo neopisivo žao što Jo nije završila na Amyinu mjestu, ali bio je to njen izbor, ona je htjela sama odabrati nekoga,a ne postupiti u skladu s onim što se od nje očekuje. Time je, ponovno po mom mišljenju, izgubila pravo na ljutnju ili ogorčenost zbog postupka mlađe sestre dotada već dovoljno sazrele da bračnu ponudu ne prihvati zbog novca ili položaja već doista iz ljubavi. Naravno, Laurie nije siromašan i neugledan, ali sjetimo se samo kako je Amy zbog osjećaja prema njemu ipak odbila mnogo bogatijeg i uglednijeg profesora. „Pih“, vidim kako Amyini „nepoklonici“ među vama frkću nosevima, „sad bismo joj trebali čestitati jer je postupila ispravno i pokazala kako ipak nije samo udavača“. Slažem se s vama, ali razmislite samo koliko je brak zbog ljubavi, ili postupanje prema osjećajima općenito, bilo društveno prihvaćeno tada pa i koliko je prihvaaćeno danas.



A bi li Amy bila bolje prihvaćena u današnje vrijeme? Uz Meg, Amy najviše odgovara konvencijama vremena u kojem su „Male žene“ napisane pa ne vidim razloga niti da je danas smatramo „društvenom otpadnicom“. Sasvim je zasebno pitanje bi li se svakome od nas ponaosob svidjela, ali generalno gledano, mlada i lijepa umjetnica u usponu, finih manira i širokog kruga poznanika, udana za prekrasnog i uspješnog mladog muškarca vjerojatno bi bila rado viđena gošća mnogih društvenih događanja poput otvorenja izložbi, kazališnih premijera i sličnog.

Negdje sam pročitala kako bi se Amy March, da živi u doba plastične kirurgije, zasigurno podvrgla rinoplastici, napisano u pomalo podrugljivu tonu i kontekstu. Osjetljiva na svoj izgled kakva je bila, vjerujem da bi takav zahvat bar razmotrila, ali ne smatram da je zato plića ili lošija osoba od onih što cijeli život „nose“ isti nos, uši ili neki drugi dio tijela. Amy voli lijepo i to nije nešto čega bi se trebala sramiti. Ambiciozna je i želi svoj rad dovesti do savršenstva, hvalevrijedna osobina koju treba itekako cijeniti.

Moderna Amy, u mojoj mašti, živi u prekrasno uređenoj, velikoj kući čiji je interijer sama dizajnirala i uredila do posljednjeg detalja s ukusno uređenim vrtom i malim ružičnjakom u nekoj od europskih metropola, najvjerojatnije Parizu. Vjerojatno ćete pomisliti kako njen dom izgleda pretenciozno i nametljivo, no on je zapravo vrlo dražestan i šarmantan i prijatelji mladog para u njemu rado provode vrijeme. Laurie je liječnik, vjerojatno kirurg, u pariškoj bolnici i Amy bi voljela da mogu više vremena provoditi zajedno, ali svjesna je da zbog prirode njegova posla to nije moguće. Ona dane provodi u slikanju, izradi skulptura i pripremi novih izložaba te u brizi za njihovo jedino dijete, malenu Elizabeth, nazvanu po njenoj voljenoj pokojnoj sestri i također vrlo boležljivu. Briga za bolesno dijete Amy je dodatno promijenila i ona sada često uz supruga posjećuje humanitarne večere i vrlo rado ustupa neka od svojih djela za dobrotvorne aukcije. 

Do sada sam izgled likova i njihovu odjeću osmišljavala u svojoj mašti, ne povodeći se ni za kakvim pravilima, ali ovog me puta za modernu Amy inspirirala moja draga prijateljica i modna blogerica, prekrasna Arianna s bloga Nymphashion koja je i sama izjavila da se oduvijek osjećala kao Amy. Ariannin osjećaj za lijepo, ljubav prema raznim oblicima umjetnosti, dražesnost i simpatičnost i mene su podsjetili na Amy i poslužili mi kao nadahnuće.

Izvor


Ne znam gdje i kako Arianna kupuje svoju odjeću, no gotovo sam sigurna da Amy to čini planski, nakon što u francuskom izdanju Voguea ugleda nešto što joj zapne za oko. Nerijetko i sami dizajneri, Amyini prijatelji, ostavljaju za nju spremne komade odjeće za koje vjeruju da će se u njima najbolje pronaći. A kakvi su to komadi? Jednostavni, nježni, romantični, ponekad i odvažni, ali uvijek odmjereni i ukusni, s pravom mjerom. Cijena joj ne predstavlja problem, što ne znači da zaobilazi pristupačnije dućane, a nerijetko joj pažnju zaokupi rad još nepoznatih, mladih dizajnera pa rado odijeva i takve kreacije, posebno za otvorenja svojih izložbi. To su gotovo uvijek haljine, ponekad suknje u  kombinaciji sa zanimljivom košuljom ili majicom, a hlače su nepostojeći pojam u njenu modnom rječniku.



Dok radi, Amy zamišljam u prostranom, tavanskom ateljeu s velikim krovnim prozorom iza sebe i slikarskim štafelajem na kojem će brojne priče tek biti naslikane ispred sebe. Njena plava kosa u tim je trenucima odmaknuta od lica, svezana u niski rep ili ispletena u pletenicu prebačenu preko ramena. Amy ne vjeruje u hlače pa umjesto njih bira tajice, nadopunjene toplom vestom ili tunikom (ipak idu hladniji dani, a na tavanu nije toplo). Jedini stylish trenutak njenih tavanskih kombinacija čizmice su na punu petu jer se u njima rastom niska Amy najbolje osjeća (a i lakše dosegne Laurieve usne ili obraz kad on svrati u taj njen prostor).



Potpuna je suprotnost ovoj slici Amy koja odlazi na otvorenja svojih izložbi, kada može i želi biti zvijezda večeri. Tim trenucima Amy pridaje posebnu pažnju, pomno se uređujući. Plavu kosu uvija sitnim uvijačima, a kovrče potom ostavlja da slobodno padaju. Iako se u svakodnevnim situacijama ne bi odlučila za crvenu, za one posebne upravo je ta boja njen prvi odabir jer, kao prava poznavateljica estetike, svjesna je koliko dramatičnosti i senzualnosti može stvoriti kombinirajući svoju svijetlu kosu i nježnu put s vatrenom crvenom. Kako ni inače nije ljubiteljica nakita, kombinaciju za svoju veliku večer upotpunjava tek vrlo skupocjenim parom naušnica, Laurievim darom za završetak školovanja i Tiffany satom, darom samoj sebi za istu prigodu. Ipak, najljepši ukras i dodatak na svakom sličnom događanju buket je crvenih ruža koje joj Laurie nikada ne zaboravlja pokloniti, u svoje i Bessino ime.



Gubitak sestre u ranom mladenaštvu i bolest jedine kćeri naveli su Amy da se dodatno angažira u dobrotvornom radu. Česta je i rado viđena gošća, a ponekad i domaćica, dobrotvornih večeri i aukcija. Iako uživa u novcu, lijepim stvarima i lagodnom životu što joj ga novčana sigurnost pruža, zna da postoje ljudi kojima je taj novac potrebniji i uvijek će rado pomoći. Na takvim večerama, smatra Amy, ne treba biti zvijezda te stoga odabire nježnije, neutralnije boje, kosu uređuje u čvrstu pundžu, a od nakita nosi jedino zlatne naušnice. Tog se pravila pridržava čak i kada su u pitanju aukcije njenih slika ili dobrotvorne večere pod njenim pokroviteljstvom. Ipak, niti tada neće odbiti fotografiranje za društvenu rubriku. Zbog promocije samog događaja, naravno.



No, želite li doista upoznati pravu Amy, morat ćete za to ugrabiti priliku dok je u društvu svoje obitelji jer tada ono što je Amy postala kroz svoje odrastanje izlazi navidjelo. Nema više svojeglave djevojčice, na njenu je mjestu sada brižna majka kojoj je kćerina dobrobit na prvom mjestu. Uživa nastojeći ljubav prema umjetnosti prenijeti na Bess koja, čini se, bira poći stopama  tete Jo i više voli mamine crteže koristiti kao inspiraciju za priče nego stajati za svojim malenim štafelajem i kopirati mamine pokrete. Usto, omiljena im je zabava šetanje i igranje u obližnjem parku, osobito ako im se u tim aktivnostima pridruži i tata. Tada prestaje biti važno jesu li boje usklađene, je li kosa spuštena ili svezana (ionako nema tog tafta koji bi frizuru održao postojanom za njihovih ludorija), važno je samo na Bessinu licu iscrtati osmijeh. I sve najvažnije stvari spremiti u njen omiljeni ruksak.
Vjerujem kako neki od vas odraslu Amy ne zamišljaju ovako, ali u mojoj mašti ona je upravo to, brižna majka i supruga koja uspješno usklađuje ono što joj je u životu najbitnije s poslovnim obavezama. Bilo bi mi zanimljivo čuti na koji način vi zamišljate Amy i sviđa li vam se ova moja verzija.
Ovime završava nađe druženje sa sestrama March. Ali ne i naše druženje općenito. U utorak slavim rođendan i pokušat ću napisati svoju viziju rođendanskog posta, a za slijedeće književno druženje odabrala sam za vas knjigu koja je, iako naizgled ni po čemu posebna, promijenila moj pogled na jednu vrlo bitnu stvar u životu i time zauzela posebno mjesto na mojoj listi knjiga i u mome životu. Postoje li knjige koje su vas pormijenile i na koji način?
Do slijedećeg puta puno lijepih stranica žele vam sestre March i

                                                                                                BookLover


Broj komentara: 6:

  1. drago mi je što si slučajno naišla na moj blog, jer ja sada mogu da dođem na tvoj, a ideja ti divna, a i čim sam videla ime znala sam da će mi se svideti :)
    ja sam imala male žene pre nego što sam pošla u školu u nekoj dečijoj verziji u slikovnicama i imam isplaniran post o toj knjizi. ali mnog mi se sviđa ideja da oblačiš likove iz knjiga :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, i meni se tvoj blog jako sviđa i drago mi je da smo se pronašle :) Male žene su divne, svaka bi ih djevojčica trebala pročitati, baš me zanima kakva će biti tvoja verzija :)

      Izbriši
  2. I tako ja vidim naslov i postanem novi čitalac. :) Divno, divno, divno! Jedva čekam novi post. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, jako mi je drago što ti se sviđa i nadam se da ćeš se ugodno osjećati ovdje. Novi post imamo, više je rođendanski, a novi novi stiže sutra ili u ponedjeljak. Nadam se da će ti se svidjeti. Lijep pozdrav iz hladnjikave Rijeke

      Izbriši
  3. Odusevljena nacinom na koji si nas provela kroz knjigu, jedva cekam post iz najave

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na prekrasnom komentaru! Nadam se da ćeš uživati i u novim postovima!

      Izbriši